Hikaye Nedir?

Hikaye Nedir?

Bir önceki yazımızda McKee’nin; ‘’Neden CEO’lar ve Yöneticiler Hikaye Anlatıcılığıyla İlgilenmelidirler ?’’ sorusuna verdiği yanıtı incelemiştik.

Bu hafta da McKee’ye yöneltilen; ”peki hikaye nedir?” sorusunun yanıtıyla birlikteyiz.

Peki Hikaye Nedir?

Hikaye; özünde hayattaki değişikliklerin nasıl ve neden olduğunu ifade eden bir yapıdır. Kahramanın düzenli olan hayatını yaşıyorken başlar. Günlerce, haftalarca rutin bir şekilde işe gider gelir veya her ne yapıyorsa onu sürdürürken görülür. Onun için her şey yolundadır ve bunun devam edeceğini umarak yaşamını sürdürür. Ama bizim hikaye anlatımında kışkırtıcı güç dediğimiz bir olayla hayatının dengesi bozulur. Yeni bir işe girer, patronu kalp krizinde ölür, eşinden ayrılır veya bir yere gitmek zorunda kalır…

Ve hikaye; kahramanın öznel beklentilerinin, onlarla pek de örtüşmeyen nesnel gerçekliklerle nasıl çarpıştığını anlatmaya başlar. İyi bir hikaye anlatıcısı; bu durum karşısında kahramanın kıt kaynaklarla zorlu kararlar almasını, risklere rağmen harekete geçerek yaptığı yolculuğu ve en nihayetinde gerçekliği keşfedişini tanımlar.

Zamanın doğuşundan, Antik Yunanlılara, oradan Shakespeare’e ve günümüze kadar var olan bütün usta hikaye anlatıcıları; bu öznel beklentilerle acımasız gerçekler arasındaki çatışmayı işlemişlerdir.

McKee, hikayenin temel yapısını bu şekilde özetliyor. İzlediğiniz filmlere veya okuduğunuz kitaplara  bir de bu gözle bakmayı deneyin. Fark edeceksiniz ki; gerçekten de hemen hepsinin işleyişi bu doğrultuda. Buradan milyonlarca insanın hayranı olduğu Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinin hikayesel özellikleri analizime ulaşabilirsiniz.

Hikayeyi zenginleştiren diğer unsurları daha detaylı bir şekilde başka bir yazıda inceliyor olacağız. Haftaya yazı dizimizin devamında görüşmek dileğiyle.

 

Emir Bayraktar

Kaynak

https://hbr.org/2003/06/storytelling-that-moves-people

 

Bir yanıt yazın