Etkili Bir Hikayeyle Neler Yapabilirsiniz?

Etkili Bir Hikayeyle Neler Yapabilirsiniz?

Önceki yazılarımızda McKee’nin; ‘’Neden CEO’lar ve Yöneticiler Hikaye Anlatıcılığıyla İlgilenmelidirler ?’’ ve ‘’Hikaye Nedir’’ sorularına verdiği yanıtları incelemiştik.

Yazı dizimizin son bölümünde bu hafta; McKee’nin ‘’Etkili bir hikayeyle neler yapabilirsiniz?’’ sorusuna verdiği yanıtı inceliyoruz.

Etkili Bir Hikayeyle Neler Yapabilirsiniz?

Baştan sona, kahramanın beklentilerinin kolayca gerçekleşmesinden bahseden hikâyeler anlatmak istemezsiniz. Bu çok sıkıcı ve insanların ilgisini çekmeyen bir akış şeklidir. Onun yerine beklentiler ve gerçekler arasındaki mücadeleyi, onca zorluk içerisinde betimlemek akıllıca olacaktır.

Örneğin; CEO’sunun Wall Street borsacılarından yatırım almak isteyen Chermcorp şirketini (biyoteknolojik bir start-up) hayal edelim.

Kalp krizini önleyen bir bileşim keşfettiklerini; bu alanın market büyüklüğünü, iş planını ve organizasyon şemasını, onlarca slaytla birlikte anlatabilirler.

Yatırımcılar kibarca kafalarını sallarken esnemelerini tutarak, piyasadaki diğer tüm şirketlerin Chermcorp’dan daha iyi işler yapabileceğini düşünürler.

Bunun yerine CEO, sunumunu, amcasını kalp krizinden kaybetme hikayesine dönüştürebilir.

Bu hikaye; içinde bulunduğu kederli durumdayken, eğer kalp hastalığının belirtilerini görebilecekleri bir uygulama olsaydı, amcasının ölümünün önlenebileceğini fark etmesiyle başlar.

Burada kahramanı günlük yaşamından koparan bir olay (bir kırılma anı) ile yolculuğa çıkışını görmekteyiz.

Bunun üzerine şirketi; kanda mevcut olan bir proteini, kalp krizi öncesi kolay ve maliyetsiz bir şekilde belirleyebilecek bir test geliştirir.

Ancak bu noktada bir engelle yüzleşirler: Resmi onaylama süreçleri büyük zorluklarla ve katı kurallarla sarılmış FDA. (U.S. Food and Drug Administration-Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) Yollarına devam edebilmeleri için FDA’dan onay almaları gerekmektedir.

Haliyle FDA ilk başvurularını reddeder. Tabi ki yılmazlar ve yeniden yoğun bir şekilde çalışmaya koyulurlar. Çalışmanın sonucunda, testin performansı, kimsenin beklemediği kadar iyi sonuçlar verir. Sonrasında ikinci başvurularını gerçekleştirirler ve onayı alırlar.

Burada ilk çatışma unusuru ve zorluklarla mücadeleleri görülmekte. Ardından ilk ödüllerine ulaşmaktadırlar.

Fakat bu süreçte Chemcorp iflasın eşiğine gelmiştir. Kurucu ortakları da şirketten ayrılıp kendi şirketini kurar. Ve artık Chemcorp’un bu patent yarışını bitirme savaşı başlar.

Bu noktada da Chemcorp’un son mücadelesi ve engeline tanık oluyoruz. Mücadelenin sonucu hikayenin sonunu belirleyecektir.

Bu hikaye, yatırıma karşı çıkanlarda büyük bir kararsızlık durumu yaratır. Ve destekçiler yatırımcıların kafalarında; ”bu hikaye mutlu sonla bitmeli’’ fikrini yükseltirler. Şimdi CEO onlara sahiptir ve ‘’Bu yarışı kazanabiliriz. Patentimizi aldık. Yılda yarım milyon insanın hayatını kurtarmaya hazırız’’ diyerek hikayesini tamamlar.

’Eğer hayal gücünüzle gerçekleri birleştirip iyi bir hikaye üzerinden aktarabilirseniz, insanların oturdukları yerden esnemelerini izlemek yerine, ayakta alkışlamalarına tanık olursunuz.’’

 

Emir Bayraktar

Kaynak

https://hbr.org/2003/06/storytelling-that-moves-people

 

Bir yanıt yazın